Sušené bobule goji oranžové barvy, která přechází do červené. Mají mírně svraštělý povrch. Kvůli používání pesticidů v zemích, kde se hojně pěstuje, se doporučuje kupovat u osvědčeného obchodníka a pouze s označením BIO. Kustovnice potřebuje teplé prostředí, ale zkušenější pěstitelé ji umí vypěstovat i u nás a v dobré kvalitě. Bobule připomínají chutí rajčata a voní podobně jako brusinky.
V čínské kuchyni se goji využívá jako potravina. Plody se pojídají čerstvé i sušené, vyrábí se z nich víno a džus. S oblibou se přidávají do posilujících polévek pro zlepšení fyzické kondice po nemoci. Přidávají se do rýžových pokrmů a do směsí masa se zeleninou. Jako ovoce představují jeden z nejbohatších zdrojů minerálních látek (železo, zinek, mangan, měď a chrom, selen, kobalt). Bobule goji jsou silným antioxidantem a jejich významným pozitivním vlivem je ochrana oční rohovky při glaukomu a cukrovce. Při ozařování a chemoterapii snižují úbytek červených i bílých krvinek. Pravidelná konzumace posiluje vitalitu, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, pomáhá při obtížích způsobených špatnou funkcí ledvin a jater.
Jeden nápad na rychlou a chutnou pochoutku, kterou překvapíte hosty:
Goji kuličky s arašídovými oříšky jsou pochoutkou, kterou nahradíte nezdravé cukroví.
V mixéru důkladně rozmixujte 2 hrsti goji, 2 hrsti hrozinek, 2 hrsti arašídů a 2 hrsti slunečnicových semínek. Můžete samozřejmě přidat jiné sušené ovoce, které máte rádi. Vzniklou hmotu můžete ještě vylepšit kokosovou moukou. Pro dobrou konzistenci přidejte malé množství kokosového oleje a vytvarujte kuličky, které nechte zatuhnout v chladu.
Pro osvěžení si snadno vyrobíte limonádu:
Sušené bobule goji nechte asi hodinu namočené ve vodě. Stačí velká hrst. Potom je dejte do mixéru spolu s litrem vody, přidejte 2 lžíce čerstvého zázvoru, šťávu z jednoho citronu a rozmixujte na hladkou hmotu, podle chuti přidejte javorový sirup nebo trochu medu. Přepasírujte vzniklou hmotu přes sítko a podávejte vychlazené. Sklenice můžete ozdobit lístky máty nebo plátkem pomeranče.