Kuchyňské nože

V každé domácnosti je kuchyň a v ní kuchyňské náčiní. Jak vám potvrdí každý kuchař, základem je kvalitní nůž. Nemyslíme ten příborový, ale dobře nabroušený, ostrý nůž.

Možná máte v kuchyni jen jeden nůž, kterým krájíte maso, ale i zeleninu, chleba apod. Děláte chybu, měli byste si pořídit celou sadu kvalitních nožů. A nejen si ji pořídit, ale taky se o ní starat. Nože se musí brousit a pamatujte si, pokud se pořežete, tak proto, že nůž byl tupý. Pokud si chcete ověřit ostrost nože, zkuste rozříznout rajče tak, abyste je nerozmáčkli. Tenoučká slupka dá někdy noži zabrat.

nůž

Nemusíte být MasterChef, abyste nevěděli, že neexistuje univerzální nůž. Kvalitní široký nůž sice můžete použít na většinu krájení, na maso, zeleninu, ale třeba na pečivo už tak ideální není. Možná jen japonský kuchař umí vše nakrájet nožem, který spíše připomíná sekáček. Křehkému pečivu svědčí zoubkovaný nůž, taková pilka, která rohlík při rozkrajování nezmáčkne, ale rozkrojí na úhledná kolečka na jednohubky. Dalším druhem nože je nůž na sýr. Pokud se v sýrech alespoň trošičku vyznáte a kupujete si vyzrálé sýry v specializovaných obchodech, měli byste si také vychutnat jejich krájení a servírování.

nůž

Nůž, který má otvory umožní krájení sýru na plátky, které se nebudou k sobě lepit. Stejně tak je speciální nůž na vykosťováni masa. V domácnosti to sice neděláme často, ale pokud připravujeme například kuřecí roládu a potřebujete-li vykostit kuře, použijete úzký vykosťovací nůž. Ale neexistují jen kuchyňské nože. Nůž říkáme i břitům například v mlýnku na maso. Také v strojírenském průmyslu máme nože. Každý soustružník se vyzná ve všech druzích soustružnických nožů, kterých je celá řada stejně tak, jako těch kuchyňských. Soustružnický nůž https://www.i-nastroje.cz/soustruznicke-a-jine-noze může být z různých materiálů, nebo se liší břitem.