Měl jsem dovolenou, nebo ne?

Dovolenou jsem si už po hodně dlouhou řadu let vždycky spojoval s cestováním. Jakmile tato nastala, prostě jsem si sbalil batoh a vyrazil do světa, v posledních řádově dvou dekádách zpravidla kousek na jih od Českého Krumlova. K čemuž jsem pak pochopitelně dodával, že šlo o kousek v řádu tisíců kilometrů.

Prostě mě to táhlo na dovolenou do Jižní Afriky. A pokud jsem snad v této nebyl, nebyl jsem na dovolené. Jen tam jsem dokázal doopravdy ‚vypnout‘, s tím, že jsem prostě mimo dosah zaměstnavatelů a mimo možnost pracovat.

lvi v přírodě

Jenže přišla pandemie. A já jsem kvůli této tudíž dvě léta na tom, co považuji za dovolenou, nebyl. Nejdřív zavřeli hranice Jihoafričani, abychom jim tam my cizinci koronavirus nezavlekli, na čemž bylo pozitivní jedině to, že jsem kvůli zrušení letu dostal peníze zaplacené za letenku zpět, nakonec zavřely pro změnu evropské tranzitní země své hranice pro nás cizince cestující z Jižní Afriky, protože tam zrovna hrozil nejdřív strašák a nakonec chcípáček omikron. A mezi tím, jak všichni víme, jsem kolikrát nemohl nikam, třeba ani do sousedního okresu.

Dva roky to trvalo. A pak už jsem zatnul zuby a rozhodl se, že už letos vážně odletím. I kdyby mě už neměli pustit zpátky. A stalo se.

tři žirafy

Nejprve to vypadalo složitě. To víte, povinnost mít potvrzení o očkování, sehnat si nanejvýš tři dni před odletem tam i zpět PCR test, vyplnit online nahlášení své cesty do těchto zemí i zpět. Pak se to v průběhu tohoto roku zjednodušovalo a zjednodušovalo. Až nakonec zůstaly jen povinné respirátory nebo ty nejdokonalejší roušky v německých letadlech. A vlastně ani s touto povinností to nebylo nakonec zase až tak žhavé.

A tak jsem prostě konečně po třech letech na dovolenou do Jižní Afriky zase odletěl. A vypadalo to všechno náramně slibně.

Ale nakonec jsem formálně opět žádnou dovolenou neměl. Protože mě imigrační úřednice sice do JAR pustila, ale… Kdo ví, co se jí honilo hlavou, jenže mi do pasu zaznamenala, že tam jedu za byznysem.

A já teď tedy nevím. Měl jsem v uplynulých týdnech konečně dovolenou, nebo zase ne?

Chystáte se navštívit Francii? Nezapomeňte ochutnat ty nejlepší lokální suroviny

Francie. Země baget, sýrů, vína, kultury a světel. Francouzská kuchyně je populární po celém světě. Není divu. Francouzi si velmi zakládají na tom, aby používali ve vaření kvalitní suroviny a jídlo si umí vychutnat tak, jako málokterá jiná národnost. Chystáte se na výlet do Francie? Ukážeme vám, na které lokální suroviny se zaměřit, nebo které si zakoupit domů!

Vadouvan

Tato směs kari koření je typickým dochucovadlem po celé Francii. Skládá se z cibule, kmínu, kardamomu, kari, černého pepře, kurkumy a několika dalších surovin. Používá se zejména na dochucování masa, ryb a zeleniny.

PAŘÍŽ

Roudoudous

Tradiční francouzské sladkosti. Byli populární zejména v minulém století ale i dnes je dostanete ke koupi na mnoha místech. Bonbóny jsou tvrdé a vydrží dlouhé minuty ve vašich ústech, dokud se nerozpustí.

Crème fraîche

Tento tradiční krémový sýr získal takovou popularitu, že ho dnes seženete prakticky po celém světě. Má výraznou chuť, avšak postrádá kyselost, proto je jeho chuť jemná. Krémový sýr se často podává na pečivu, přidává se do omáček, polévek. Je také oblíbenou surovinou při přípravě dezertů.

Čokoládové lanýže

Milovníci čokolády si přijdou na své, jelikož jednou z nejpopulárnějších cukrovinek ve Francii jsou čokoládové lanýže. Jedná se o čokoládovou ganache, která se vytvaruje do tvaru kuličky. Ta se poté ponoří do čokolády a následně ještě obalí v kakau. Tradiční lanýže jsou pouze čokoládové, ale dnes najdete běžně i ochucené verze, třeba s přídavkem alkoholu, ořechů nebo karamelu.

lanýže

Roquefort

Francie je samozřejmě známá jako město, kde dostanete ty nejlepší sýry. Mezi nejznámější patří roquefort. Vyrábí se z plnotučného ovčího mléka. Na povrchu najdete jemnou kůrku, zatímco vevnitř je krásně krémový. Chuť je velmi intenzivní, ostrá a s kyselými tóny. Tento sýr zraje minimálně 5 měsíců.

Check-in

Nejjednodušší je provést check-in online formou, vyplnit na stránkách letecké společnosti příslušné údaje a čekat až vám na email přijde boarding pass. Můžete tak učinit zpravidla nejdříve dva dny před odletem. Pokud nemáte přístup k internetu, můžete tak učinit přímo na letišti u okénka. Avšak na mnoha letištích již takové okénko nenajdete a na informacích vás odkážou na interaktivní počítač v hale, kde vyplníte rovněž příslušné údaje a boarding pass se vám ihned vytiskne. Tak či tak, na letiště určitě dorazte přibližně dvě hodiny před odletem letadla, abyste měli dostatek času na čekání ve frontách.
Čekání na letadlo
Odbavení zavazadel
Pokud cestujete pouze s palubním zavazadlem, tento krok se vás netýká. Avšak jestliže máte i podpalubní zavazadlo v ceně, pak v letištní hale vyčtěte z tabule s odlety číslo odbavovací překážky. Následně budete nejspíš čekat ve frontě se zavazadlem u příslušného okénka. Až na vás dojde řada, předložte boarding pass a cestovní pas. Kufr po vyzvání personálu dejte na pás, který jej zváží a označí štítkem. Ten vám nalepí na pas či boarding pass a kufr odjede pásem k přípravě na naložení do letadla.
Kufr v hale na letišti
Předletová kontrola palubních zavazadel
Tento krok se týká všech cestujících. Nejdříve však musíte projít přepážkou pro kontrolu pasu. Přiložit ruku jej na čidlo, které vás pustí za přepážku a zkontroluje platnost cestovního dokladu. Vždy je v blízkosti personál a ochotně vám pomůže projít. Za přepážkou již následuje pás pro kontrolu zavazadel. Vezmete si u něj plastový lavor, nebo i více podle potřeby, a uložte na něj palubní zavazadlo, bundu nebo kabát, klobouk nebo čepici, obsahy kapes u kalhot, pásek, či výraznější šperky. Lavor projede pásem s rentgenem a vy mezitím po vyzvání personálu projdete rentgenovým pásem. Pokud je vše v pořádku, můžete si vyzvednout věci a pokračovat do odletové haly. Pokud se personálu něco nezamlouvá, před vámi otevře zavazadlo a překontroluje jej ručně.
Gate a vstup na letadlo
V odletové hale můžete najít velké množství obchůdků a restaurací. U odletové tabule se dozvíte, ze kterého gatu odlétá vaše letadlo a jdete k němu s dostatečnou časovou rezervou. Řídíte se šipkami a čísly, která vás nasměrují správným směrem. U gatu už jen počkáte, až personál otevře přepážku. Počkáte ve frontě, kde vám zkontrolují boarding pass a cestovní doklad. Nemějte obavy, všichni ve frontě letí stejným letadlem a až jsou všichni zkontrolování, letadlo vyrazí. Po kontrole už jen projdete do letadla, kde vás uvítá palubní personál.