Chystáte se navštívit Francii? Nezapomeňte ochutnat ty nejlepší lokální suroviny

Francie. Země baget, sýrů, vína, kultury a světel. Francouzská kuchyně je populární po celém světě. Není divu. Francouzi si velmi zakládají na tom, aby používali ve vaření kvalitní suroviny a jídlo si umí vychutnat tak, jako málokterá jiná národnost. Chystáte se na výlet do Francie? Ukážeme vám, na které lokální suroviny se zaměřit, nebo které si zakoupit domů!

Vadouvan

Tato směs kari koření je typickým dochucovadlem po celé Francii. Skládá se z cibule, kmínu, kardamomu, kari, černého pepře, kurkumy a několika dalších surovin. Používá se zejména na dochucování masa, ryb a zeleniny.

PAŘÍŽ

Roudoudous

Tradiční francouzské sladkosti. Byli populární zejména v minulém století ale i dnes je dostanete ke koupi na mnoha místech. Bonbóny jsou tvrdé a vydrží dlouhé minuty ve vašich ústech, dokud se nerozpustí.

Crème fraîche

Tento tradiční krémový sýr získal takovou popularitu, že ho dnes seženete prakticky po celém světě. Má výraznou chuť, avšak postrádá kyselost, proto je jeho chuť jemná. Krémový sýr se často podává na pečivu, přidává se do omáček, polévek. Je také oblíbenou surovinou při přípravě dezertů.

Čokoládové lanýže

Milovníci čokolády si přijdou na své, jelikož jednou z nejpopulárnějších cukrovinek ve Francii jsou čokoládové lanýže. Jedná se o čokoládovou ganache, která se vytvaruje do tvaru kuličky. Ta se poté ponoří do čokolády a následně ještě obalí v kakau. Tradiční lanýže jsou pouze čokoládové, ale dnes najdete běžně i ochucené verze, třeba s přídavkem alkoholu, ořechů nebo karamelu.

lanýže

Roquefort

Francie je samozřejmě známá jako město, kde dostanete ty nejlepší sýry. Mezi nejznámější patří roquefort. Vyrábí se z plnotučného ovčího mléka. Na povrchu najdete jemnou kůrku, zatímco vevnitř je krásně krémový. Chuť je velmi intenzivní, ostrá a s kyselými tóny. Tento sýr zraje minimálně 5 měsíců.