Ano, jedná se o chráněnou krajinnou oblast, která se nachází na jižní Moravě. Jaká je chuť tohoto vína? Je kořenitá, má mírné tóny aromatických odrůd, ke kterým patří například muškátové vína. Na úpatí Pavlovských vrchů, v této chráněné krajinné oblasti, která je uprostřed vinohradů naší jižní Moravy, leží město Mikulov. Ono je pravdou, že vlastně celé toto město je umístěné právě v rezervaci Pálava, kde najdeme nejen úchvatnou přírodu, ale také i zajímavé zříceniny hradů. Jedná se o královský hrad Děvičky, nebo také i Sirotčí hrad. Ale to není vše, každého kdo toto město navštíví, určitě velmi zaujme nad městem se tyčící Svatý kopeček, který má vápencové skály podobné Dolomitům. Ano to vše je Pálava, která dala jméno vínu pálava víno.
Jak to vlastně s konzumací vína je? Na jedné straně ho oslavujeme jako kulturní nápoj, ale na straně druhé je mnohými odborníky pro zdravou výživu potíráno jako zdraví škodlivá droga. Kde je tedy pravda, je víno skutečně tak nezdravé, nebo naopak prospívá a to kladně našemu organismu? Kladné účinky požívání vína byly donedávna námi, tedy veřejností ignorovány. Tato situace se rázem změnila, a to už celkem dávno, v roce 1991, kdy bylo vědci díky výzkumům zjištěno, že střídmé požívání vína je pro nás lidi zdravější než abstinence. Jak se na toto zajímavé zjištění přišlo? Celkem jednoduše, vědci se zaměřili na důvod nízkého počtu srdečních infarktů ve Francii.
Ano, a tento důvod se podle jejich zjištění nachází právě ve sklenici s vínem, které ve Francii lidé konzumují snad i ke snídani. Je to sice nadsázka, ale pokud vidíte člověka se sklenicí s vínem, asi nikdy se nemračí a těší se na požitek při jeho konzumaci. Takže nyní už víte, že se pro nás stalo oficiálním to, co právě lidé z vinařských oblastí jako je Mikulov a Pálava věděli už dávno, taková konzumace vína je, samozřejmě pokud je umírněná, součástí našeho zdravého životního stylu.